Sunday, 15 January 2012

MITOS PEMAKANAN SIHAT

                                                  بسم الله الرحمن الرحيم 

Assalamualaikum, pada hari ini saya ingin berkongsi sedikit info mengenai mitos pemakanan sihat. Seperti yang kita sudah ketahui, kekurangan nutrien boleh menjejaskan kesihatan dan kecergasan badan. Walaupun amalan pemakanan sihat sangat penting, terdapat mitos yang boleh menjejaskan kesihatan anda jika anda mempercayainya. Berikut adalah mitos mengenai pemakanan sihat:

1. BERSENAM DENGAN PERUT KOSONG.
    Jika perut anda berkeroncong, ia cuba memberitahu anda sesuatu. Jika anda tidak menghiraukannya, anda  memaksa badan anda bekerja tanpa bahan bakar. Sebelum bersenam atau melakukan apa-apa aktiviti fizikal, pastikan anda mengambil makanan ringan terlebih dahulu seperti sebiji epal.

2. BERGANTUNG KEPADA BISKUT DAN MINUMAN TENAGA
    Walaupun elok mengambilnya sekali sekala, ia tidak menghalang penyakit. Lebih baik anda bergantung kepada buah-buahan dan sayur-sayuran memandangkan ia penuh dengan vitamin, mineral, cecair dan serat.

3. TIDAK MENGAMBIL SARAPAN PAGI
    Tidak mengambil sarapan bukan idea yang bagus memandangkan sarapan pagi memulakan hari anda. Badan anda memerlukan bahan bakar secepat mungkin, dan tanpanya, anda akan berlapar hingga ke tengah hari.

4. DIET RENDAH KARBOHIDRAT.
    Badan anda memerlukan karbohidrat untuk otot dan juga penyimpanan tenaga.

5. MAKAN APA SAJA YANG ANDA MAHU.
    Pemakanan sihat dan bersenam tidak memberi anda lesen untuk memakan apa saja yang anda mahu. Kita semua memerlukan nutrien yang sama, sama ada kita bersenam atau tidak.

6. KURANG MINUM
    Air,susu dan jus adalah minuman terbaik untuk mereka yang aktif. Anda perlu kerap minum dan tidak menunggu dahaga. Apabila anda merasa dahaga, badan anda sudah merasa kesan kekurangan air.

Menukar cara anda makan adalah langkah penting ke arah pemakanan sihat dan ia akan memberi kesan ke atas kesihatan anda. Semakin sihat pemakanan anda, semakin sihat badan anda. Tidak kira berapa umur anda, pemakanan sihat merupakan sesuatu yang perlu anda utamakan. Jika anda memberi peluang kepada pemakanan sihat, anda segera akan melihat bagaimana ia mengubah kehidupan anda kepada yang lebih baik. Dengan badan yang sihat, kita dapat terus beribadah kepada Allah S.W.T dengan sebaik mungkin.
No comments:

Post a Comment